Gør-det-selv råd & tips

Gode råd og tips generelt

Gnid penslen mod hånden
Hvis du bruger en ny pensel – eller én, du ikke har brugt længe – så husk at gnide den af mod hånden, inden du går i gang med at male. På den måde undgår du støv og løse hår, når du maler.

Undgå rust
Hvis din pensel er rusten ved håndtaget, så skift den ud. Rust kan nemt misfarve malingen.

Undgå snavs
Vær sikker på at bøtten med maling ikke er beskidt. Snavset ryger nemt ned i malingen og kan misfarve eller give klumper.

Dyp penslen rigtigt
Dyp penslen ca. en tredjedel ned i malingen, og stryg overskydende maling af.

Er overfladen klar?
Sørg for at overfladen er jævn, ren og tør, inden du går i gang med at male.

Vask det de skal males
Vask væggen med grundrens opblandet i vand. Brug en svamp og gummihandsker, og vask efter med rent vand.Brug evt. to spande – en med grundrens og en med rent vand. Hver gang du har vasket et stykke af væggen, skyller du kluden op i spanden med vand, og dypper den derefter i grundrens. Så slipper du for at vaske to gange.

Sørg for at dække godt af
Der findes mange varianter af afdækningstape. Til vinduer findes der en ekstra glat tape, så malingen ikke løber ind under, og til gerigter skal der bruges en glat tape, der ikke efterlader limrester. Vær opmærksom på, hvor længe tapen må sidde, før den “gror fast”.

Brug evt. forskellige pensler
Brug en pensel til kanter og hjørner, og en rulle til resten. Mal oppefra og ned – loft males fra lyskilder og ud.

Undgå synlige penselstrøg
Undgå synlige penselstrøg ved kanter og hjørner ved at male et lille stykke med pensel og derefter give et strøg med rullen. Det er vigtigt at tage et lille stykke ad gangen, da malingen ikke må blive overfladetør, før du bruger rullen.

Genbrug gerne penslen dagen efter
Hvis du vil male videre med samme pensel næste dag, behøver du ikke rense den. Pak den ind i en plasticpose, klem al luften ud, og luk posen til.

Opbevaring af maling
Maling skal opbevares frostfrit, tørt og køligt. Vend bøtten om med jævne mellemrum, så du undgår at der lægger sig en hinde ovenpå malingen.

Grundmaling kan være nødvendigt
Brug grundmaling til karme og paneler. Det hæfter godt og giver en god, mat overflade, der er nem at male på. Samtidig bliver slutresultatet stærkere, så det bedre kan modstå stød og bump uden at skalle eller få mærker. Husk at rense med grundrens og slibe med sandpapir, inden du maler.

Hvad betyder tallene på bøtten?

Al maling er markeret med en MAL-kode, der angiver, hvor sundhedsskadelig malingen er. Jo højere tallet er, jo større risiko er der forbundet med at bruge den.Tallene er beregnet til at vise professionelle – der jo udsættes for risikoen ofte – hvor forsigtige de skal være. Men som
privatperson er det også en god ide at være opmærksom på koden.

MAL-koden består af to tal, adskilt af en bindestreg. Skalaen for begge tal går fra 0 til 6, og jo højere tal, jo “farligere” maling. Tallet før bindestregen angiver, hvor farligt det er at indånde malingen, og tallet efter bindestregen angiver faren ved indtagelse eller kontakt med huden.

Den milde maling er ikke farlig ved kortvarig brug, men hvis tallet er over 3, bør du bruge åndedrætsværn og sikkerhedsbriller, og malingen bør ikke bruges indendørs.

Uanset tallene på malingen – hvis du mærker ubehag, så stop arbejdet og luft grundigt ud.

Må jeg male, hvis jeg er gravid?

Vandbaseret maling indeholder næsten ingen opløsningsmidler, men al maling afgiver kemikaliedampe i kortere eller længere tid. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen at gravide undlader at male.

Hvad er der malet med tidligere?

Hovedreglen er at ommaling bør ske med samme malingstype som tidligere. Nedenfor følger nogle enkle analysemetoder. I svære tilfælde bør malingsleverandøren kontaktes for assistance.

  • Opløses malingen let af vand – sandsynligvis en plastmaling (indendørs).
  • Hvis vand hurtigt suges op og farver underlaget mørkt – sandsynligvis en kalkmaling eller evt. silikatmaling.
  • Hvis xylen (opløsningsmiddel) opløser overfladen, er malingen sandsynligvis baseret på akrylharts (pudsfacademaling udendørs).
  • Hvis malingen opløses (bliver klæbrig) ved gnubning med ren etanol (fx ved T-röd) er det en latexmaling af typen PVA eller akrylat m.fl.
  • Hvis malingen ikke påvirkes af etanol er det en alkyd(olie)maling eller linoliemaling.
  • En dråbe NaOH (natronlut) farver med det samme linoliemaling gullig. Alkydmalinger gulner noget, men langsommere.

Hvordan fjerner jeg gammel maling?

Brun sæbe (den faste slags) er både billig og effektiv. Skovl sæben op med en ske, og smør træet ind. Dæk med husholdningsfilm. Sæben vil langsomt men sikkert blødgøre malingen og derefter løsne den. Lad blandingen sidde et par dage før du fjerner den med en spartel.

Brun sæbe arbejder ikke så hurtigt som de malingsfjernere, man kan købe, men det er bedre for miljøet, og så udsætter du ikke dig selv for stærke kemikalier. Bagefter vaskes med vand tilsat eddikesyre for at eutralisere processen. (Brug 2 liter vand til ¼ liter eddikesyre.) Husk at lade træet tørre efterfølgende.

Tykke lag maling (især oliemaling) på paneler og døre kan fjernes med en varmluftpistol. Tag et lille stykke ad gangen, og blødgør malingen med pistolen (pas på at malingen ikke smelter). Skrab derefter malingen af med en malingskraber eller en stiv spartel.Malingen kan frigive giftige dampe, så udfør helst arbejdet udenfor, hvis det er muligt. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du sørge for at bruge åndedrætsværn og lufte grundigt ud, mens du arbejder.

Kaustisk soda er en stærk base, og bør kun bruges, hvis du ikke har andre alternativer (eksempelvis i hjørner, hvor skrabejern og varmluftpistol ikke kan komme til). Det er hårdt for miljøet – og husk at passe rigtig godt på hud og øjne.Rør 60 g kaustisk soda ud i ½ liter vand (aldrig omvendt). Tilsæt evt. lidt tapetklister, så blandingen ikke løber. Blandingen udvikler stærk varme. Smør blandingen på malingen, og pak ind i husholdningsfilm. Lad det sidde indtil malingen er opløst (2-3 timer) og fjern nænsomt med en spartel.Gentag behandlingen, hvis der er brug for det, og slut af med at vaske af med vand tilsat eddikesyre for at neutralisere processen (2 liter vand til ¼ liter eddikesyre). Lad træet tørre, inden du fortsætter.

Vand- eller oliemaling til vinduer og døre?

Der er ikke længere den helt store forskel på vand- og oliebaseret maling. Tidligere hæftede vandbaseret maling dårligt på oliebaseret maling, men det problem hører fortiden til, og efterhånden er det mest et spørgsmål om, hvad man foretrækker at arbejde med.De to typer maling er dog langtfra ens.

Oliebaseret maling kræver som regel ikke det store forarbejde inden maling. Det trænger langt ind i træet, og hvis træet er revnet og frønnet, både holder og binder olieprodukter bedre end vandbaserede. Oliebaseret maling vil samtidig vise om træet er råddent og fugtigt, da malingen i så fald vil skalle af.

Oliebaseret maling opløses med terpentin. Produktet er rørt op i olie eller alkyd, og disse bindemidler bliver med tiden hårde. Det betyder at malingen langsomt vil forvitre og blive tyndere.

Vandbaseret maling er rørt op i vand, og fordi det ikke slides på samme måde som oliebaseret maling, kan de ofte holde i flere år. Malingen lægger sig som et beskyttende lag udenpå træet, uden at trænge ind, og derfor kræver det et grundigt forarbejde, helst i form af grundingsolie med svampemiddel.

Fordi vandbaseret maling lægger sig udenpå træet, afslører det ikke råd eller fugt i træet, men skjuler i stedet eventuelle problemer.

Der findes dog en vandopløselig alkydmaling, der forener det bedste fra de to malingtyper. Vi anbefaler denne type maling til trækonstruktioner.

Husk at udvendigt træ altid skal behandles med en grundende olie, før du maler.

Træværk – træbeskyttelse, olie el. maling?

Grundingsolie indeholder gift mod råd og svamp, og fås som olie- eller vandbaseret. Det trænger langt ind i træet og fylder træets porer ud, så der er mindre plads til fugt. Grundingsolie giver en optimal vedhæftning for den efterfølgende behandling.

Træbeskyttelse fås fra transparent til heldækkende. Jo mere transparent træbeskyttelsen er, jo mindre beskytter den mod solen, hvorfor træet hurtigere falmer. Samtidig slides beskyttelsen hurtigere af, jo mindre pigment, den indeholder. Træbeskyttelse indeholder giftstoffer mod svamp, og bør derfor aldrig bruges indendørs.

Overfladen skal være ren og matslebet før påføring, men der slibes ikke mellem lagene. Efter behandling med træbeskyttelse er træets årer synlige.

Linoliemaling trænger langt ind i træet og har en høj bevaringsevne. Dog er det meget fugtfølsomt under hærdningen (det kan være flere uger om at tørre), og det skal påføres i mange tynde lag.

Linoliemaling uden giftstof kan tiltrække skimmelsvamp, så det er vigtigt at behandle træet med et svampemiddel inden påføring.

Maling kræver generelt mere forarbejde end træbeskyttelse. Træet skal slibes glat, og der slibes sædvanligvis mellem hvert lag. Efter maling er overfladen glat og sædvanligvis uden synlige åretegninger. Malingen beskytter træet mod solen og er meget slidstærk.

Hvor længe lugter maling?

Det er så utroligt forskelligt. Alle malinger lugter, mens de tørrer. Malinger, som tørrer hurtigt, lugter som regel mindre. Lukker man nymalede flader inde, mens de tørrer, kan lugten sætte sig i underlaget. Vær altid omhyggelig med at have nymalede skabe og skuffer stående åbne og luk dem først, når malingen ikke lugter længere. Andre malinger som trætjære og ikke-tørrende olier holder næsten aldrig op med at lugte.

Kan man male emaljerede badekar?

Man kan godt male emaljerede badekar, men det er ikke helt nemt. Slib hele overfladen helt mat. Grund med polyuretan grundmaling eller epoxy grundmaling. (Spørg farvehandlere, som forhandler skibsmaling). Mal færdigt med polyuretanmaling. Sørg for at både grundmalinger og færdigmalinger er af 2-komponenttypen og er baseret på meget stærke opløsningsmidler.

omos

Vi er dygtige til vores arbejde og udfører altid vores opgaver til tiden!  Få et tilbud her »